top of page

EHUD KEINAN

PUBLIC WRITING

 מאמרים בנושא הגז הטבעי בישראל

אל תעשו אקזיט מהגז הטבעי

June 3, 2013 - YNET

אם נתפתה לבזבז את האוצר הזה כעת ולעשות אקזיט, ננציח חברה בלתי-יצרנית עם פערים חברתיים בלתי נסבלים ועם בורות

תרנגולת ביצי הגז הטבעי בדרך למנגל

June 14, 2013 - YNET

התמזל מזלנו ונחתה בחצר ביתנו תרנגולת המטילה ביצי זהב. לממשלת ישראל רעיון נפלא: לצלות אותה על גבי מנגל. כדאי לקחת דוגמה הפוכה מטרינידד-טובגו. טור שני בסדרה

צבע הכסף של הגז

July 2013

מדינת ישראל יכולה להיות יצרנית עולמית של אמוניה ומתנול, להרוויח מאות מיליארדי דולרים ועל הדרך להפוך למעצמה של תעשייה כימית. בכדי שכל זה יקרה, ניאלץ לוותר על ייצור גז במתכונתו הנוכחית

חוות דעת לבג״ץ

July 11, 2013 - YNET

בהתייחסו להחלטת הממשלה אמר ראש הממשלה כי "זו החלטה המאזנת בין הצורך להבטיח מקור אנרגיה זמין וזול לבין הצורך לייצא ולהשקיע אותו ברווחת האזרחים". מבלי להגרר לויכוח האם אכן הזרמתם של דולרים ממיסוי הייצוא תביא לרווחת האזרחים, ניתן לקבוע בוודאות כי אותה רווחה עתידית לא תבוא עקב יצירה של מקומות עבודה חדשים והרחבת הפעילות המשקית, אלא מתוך הזרמת כספים על פי העדפות הממשלה. 

גוזרי הקופונים על הגז הטבעי

Auguest 1, 2013 - YNET

קשה להבין מדוע הכשירה ועדת צמח את גוזרי הקופונים על הגז הטבעי. כעת יידרש בג"ץ להסביר לממשלה שתפקידה לדאוג לרווחת כלל האזרחים.

גז טבעי הוא הרבה יותר מדלק זול

לאור הגילויים האחרונים של מצבורי הגז, אשר עשויים לשנות את פני הכלכלה הישראלית כולה ואת מעמדה הגיאופוליטי של המדינה בזירה הבינלאומית, החליטה החברה הישראלית לכימיה למקד את תשומת הלב הציבורית בהזדמנויות האדירות שנוצרו לקדם את התעשייה הכימית והמחקר במדינה באמצעות כנס בינלאומי וראשון מסוגו בישראל.

Please reload

מאמרים בנושאי חינוך

שהנובל לא יבלבל אתכם

October 7, 2009 - YNET

אל הפרס הגיעה הזוכה למרות מערכת החינוך, לא ממש בזכותה. זו מייצרת עם של נכים אינטלקטואלים, וזהו האיום האמיתי לקיומה של מדינת ישראל.

בשורות נהדרות: בהפרש של חמש שנים בלבד זוכה ישראל שוב בפרס נובל לכימיה . פרופסור עדה יונת מצטרפת למועדון שבו חברים כבר הפרופסורים אהרון צ'חנובר ואברם הרשקו מהטכניון. שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, אמר לפני כמה ימים כי שמירת העליונות המדעית והטכנולוגית של מדינת ישראל עומדת בראש סדר העדיפויות שלו. אך לפני שמזדרזים לטפוח לעצמנו על השכם, ראוי לבחון את המציאות ולהבין כי השלושה זכו בפרס לא בזכות מערכת החינוך שלנו, אלא למרות התייחסותה של מדינת ישראל לחינוך המדעי.

Don’t be confused by Nobel

October 8, 2009 YNET English Edition

Great news: Only five years passed since the last Nobel Prize in Chemistry was awarded to an Israeli scientist. On Wednesday, Professor Ada Yonath joined the club where Professors Aaron Ciechanover and Avram Hershko of the Technion are already members. Finance Minister, Dr. Yuval Steinitz, said a few days ago that maintaining the State of Israel’s scientific and technological superiority is his top priority. But before rushing to pat ourselves on the back, we should admit that these three Nobel Laureates have won the prize not because they are products of our education system, but rather, despite the Israeli government’s approach to scientific education.

האם משרד החינוך מסכן את המדע בישראל

September 21, 2010 - YNET

האם מערכת החינוך מצליחה להתמודד כשורה עם הפיגור של תלמידי ישראל במקצועות המדע והטכנולוגיה? פרופ' אהוד קינן מהטכניון מותח ביקורת על משרד החינוך שמבקש להקנות לתלמידים חינוך ברוח "ערכי מדינת ישראל" במקום כלים להצלחה בעולם המדעי של המאה ה-21.

מי יציל את הוראת המדעים ממשרד החינוך

October 4, 2010 - YNET

לידיעת משרד החינוך: לימוד מדעים איכותי מצריך מאמץ רב, מימון, מורים טובים ואורך רוח. פיתרונות קסם פופולריים שאמורים להביא לתוצאות מיידיות מתאימים למדינות נחשלות. על ישראל להחליט אם היא רוצה להיות סינגפור המשגשגת או פקיסטן שמדשדשת מאחור.

בורסת הציונים של משרד החינוך

January 14, 2011 - YNET

ההיסטוריונים של 2040, אשר יחקרו את המהפך הדמוגרפי במדינת ישראל, ימצאו כי הוא לא נבע משינויים בהעדפות של תלמידי ישראל בני המגזרים השונים, אלא ממדיניות חינוך שגויה ומהזנחה. רק תסתכלו מי לומד היום כימיה ומי לא.

The price of neglect

January 16, 2011 YNET English Edition

Dire state of Israel’s education system threatens our future as a scientific superpower.

Thomas Jefferson defined dictatorship as a country where citizens are afraid of the government, while a country where the government fears its citizens is a democracy. According to this definition, there is no doubt that Israel is the most democratic country in the world. The Israeli government is run like a commercial TV channel, where most decisions are made rapidly and are then changed as rapidly in response to daily polls.

למה לא יוצאים לרחוב על רמת לימודי הכימיה

December 30, 2011 - YNET

בכל מדינת ישראל נותרו כיום פחות מ-800 מורים לכימיה, כמעט מחציתם מעל גיל 50 ורק 16 מהם בני פחות מ-31. על מחיר הקוטג' יצאתם לרחוב, ועל זה לא?

באקדמיה מזהירים: מקצוע המדעים בישראל במשבר

October 6, 2011 הארץ: ראיון אצל טלילה נשר

מדענים מובילים רואים בזכייתו של פרופ' דן שכטמן בפרס נובל, הזדמנות להתריע כל הידרדרות במעמד המדעים בארץ. פרופ' הרשקו: "אם נמשיך ככה לא יהיו עוד זוכים."

"זהו יום משמח, אבל כדאי לחזור למציאות. מערכת החינוך הובילה את תחום הכימיה בישראל למשבר עמוק מאוד". כך פתח הפרופ' אהוד קינן, יו"ר ועדת המקצוע בכימיה המייעצת למשרד החינוך, את השיחה אודות זכייתו של פרופסור דן שכטמן. "כולם עומדים עכשיו ומשתאים, אבל האמת היא שאין להם מושג ירוק במה שזיכה את שכטמן בפרס. הם רק אומרים 'איזה איש חכם, הוא עשה דברים נפלאים'. זהו תוצר מובהק של מערכת החינוך. אם דבר כזה היה קורה בטאיוואן, לפחות חצי מהאוכלוסיה יכולה היתה להסביר מה עומד מאחורי הזכייה, זהו ההבדל בין הערכה והערצה, הערכה באה מידע, ולצערנו הוא אינו נוכח כאן מספיק", אמר קינן, שהוא גם נשיא החברה הישראלית לכימיה.

ישראל 2012: משבר חמור בתחום הכימיה

February 15, 2012 מעריב: ראיון אצל עמרי מניב

ישראל מתהדרת בארבעה זוכי נובל בתחום חקר הכימיה, אבל בעוד כמה שנים, יהיו רק עשרות בודדות של מורים לכימיה בישראל. כיום, אין כלל תלמידים ביישובי הפריפריה בדרום אשר ניגשים לבחינת בגרות במקצוע ובארץ חסרים כ-3,000 כימאים. את הנתונים המדאיגים הללו יציג היום יו"ר ועדת מקצוע הכימיה במשרד החינוך, פרופסור אהוד קינן מהטכניון, בדיון שתערוך היום ועדת המדע של הכנסת על אודות לימודי הכימיה בפריפריה.

ראיון עם ענת דולב ואיתם לחובר

December 25, 2012 רשת ב׳

לקראת טקס ההשקה של תכנית נגב נובל במרכז המבקרים של חברת טבע במתחם נאות חובב.

Please reload

מאמרים בנושאי השכלה גבוהה

בלגן במובן הטוב של המלה

August 15, 2008 הארץ

הישראלים הם בלגניסטים מלידה, בעיקר כתוצאה של ההיסטוריה המיוחדת שלנו, כתוצר של מערכת החינוך שלנו והשירות הצבאי. זאת בדיוק הסיבה לכך שהישראלים ידועים בעולם ביצירתיות ובכושר ההמצאה המדהימים שלהם. ישראל ניצבת במקום השלישי בעולם במספר הפטנטים לנפש. אבל הממשלה, באמצעות פקידיה המסודרים והחרוצים, מנסה לעשות סדר בבלגן הזה. סדר יכול להיות נפלא כשמדובר באכיפת החוק בכבישים, בניהול רשויות מקומיות או בגביית מסים. אבל ליצירתיות במדע וטכנולוגיה - עודף סדר הוא קטלני.

ישראל יכולה להיות טובה כמו קליפורניה

February 4, 2009 The Marker הארץ

משבר האנרגיה, שטילטל את קליפורניה ב 2000-2001- , נראה כרוח קלילה לעומת הסערות הכלכליות שמטלטלות כעת את העולם. ואולם את יו"ר הבנק הפדרלי של ארה"ב דאז, אלן גרינספאן, המשבר של קליפורניה לא הדאיג. בקליפורניה חיים יותר מ 25%- מהגרים, כלומר אנשים בעלי מוטיווציה גבוהה להצליח ולהבטיח את עתידם ועתיד ילדיהם. מהגרים הם אנשים שכבר עברו שינויים גדולים בחייהם ולכן אינם פוחדים משינויים נוספים ומנטילת סיכונים. אגב, חלק נכבד מהמהגרים בקליפורניה הם מוחות ישראליים מוכשרים, שהמדינה לא הצליחה למנוע את בריחתם.

השקעה במדע אינה פילנתרופיה

February 21, 2009 -YNET

התכנית הכלכלית של אובאמה ממחישה את מה שהאמריקאים יודעים ואנחנו שכחנו: מוסדות מחקר ואוניברסיטאות הם לא מקרי סעד. על כל דולר שתשקיע במדע, תקבל בסוף שניים.

קומיסארים על אוניברסיטאות ישראל

May 8, 2009 - YNET

את הרעיון המופרך של האוצר, לפיו חברה ממשלתית תמדוד את איכות המחקר וההוראה באוניברסיטאות ובמכללות, כדי לקבוע את אמות המידה לתקצובן, חייבים לסכל.

פילים מסוכנים בחנות החרסינה האקדמית

July 5, 2009 - YNET

את הנזק שגרמה "התפטרותו" של נשיא אוניברסיטת תל אביב, קשה עדיין לאמוד. כולי תקווה שחברי הוועד המנהל פעלו רק מתוך חוסר הבנה בסיסי בנוגע למהותו של מוסד מחקרי.

אוניברסיטה או כיתה של ליאורה

July 24, 2009 - YNET

פרשת נשיא אוניברסיטת תל אביב מדגימה כמה כוח העניקה המערכת הפוליטית לוועדים המנהלים, וכיצד הפרו בבוטות את האיזון העדין בין הסגל האקדמי לבין "נציגי הציבור" באקדמיה.

מדוע אין לישראל 20 פרסי נובל

October 9, 2009 The Marker הארץ

ההישג של עדה יונת אדיר אך לו היתה לנו מדיניות עם חזון, היו יכולים להיות לנו כיום הרבה יותר חתני נובל. אנו משולים לאדם שמצא במקרה גוש זהב, אבל אינו יודע כי מתחת לרגליו חבוי מכרה זהב ענק.

"נכשל" לאוניברסיטת תל אביב

November 29, 2009 - YNET

אוניברסיטת תל-אביב מצויה במשבר ניהולי שהוא בעל ענין ציבורי ראשון במעלה. שורשיו נעוצים בשינויים המבניים שכפתה על האוניברסיטאות הות"ת, בעידודו של משרד האוצר. אך היא עצמה הגיעה לכדי כך עקב התנהלות כוחנית וקצרת ראות של אנשים בלתי מתאימים לתפקידם. 

לשמחת אחמדינג'אד, האקדמיה קורסת

January 6, 2010 - YNET

ההשתלחות חסרת הרסן של נציגי האוצר במערכת האקדמית איננה קפריזה מקרית. זו התקפה מתוזמרת של נציגי אידיאולוגיה ברורה ועקבית השואפת לבטל את החופש האקדמי ואת העצמאות הניהולית של האוניברסיטאות בישראל.

זה לא לפיד, זה סעיף 15

February 19, 2012 - הארץ

השאלה החשובה אינה האם יאיר לפיד זכאי או לא זכאי למסלול מיוחד לדוקטורט, אלא האם יצליחו האוניברסיטאות לשמור על החופש האקדמי להחליט מי ילמד ואיך.

מבריחים מוחות, מפריחים ספינים

October 10, 2013 - YNET

ממשלתנו תמשיך לתמוך במחקר ובכלכלה האמריקניים, לפזר ספינים במקום למצוא פתרונות. האסימון ייפול רק כשצה"ל ייפגע, וזה יהיה מאוחר מדי.

מדענים ושרים: לחתום על ההסכם עם אירופה

November 26, 2013

לבני ובנט שוחחו עם נציגי האיחוד בעניין ההצטרפות להסכם "הורייזן 2020 שמתעכבת בגלל ההתנייה למחקרים רק בתחומי הקו הירוק. זוכה פרס נובל דן שכטמן: "צריך לחתום". אחד השרים: "למה עלינו על העץ הזה?". ויש גם מי שמתנגד לכניסה בכל מחיר: "המדע מנוצל לכפיית דעה פוליטית".

Please reload

מאמרים בנושאים שונים

לא תחמוד את בית הנשיא

June 8, 2014

לפני שיטילו את הפתק לקלפי ביום שלישי, על חברי הכנסת להשאיר מעברו השני של הפרגוד את קבלני הקולות ואת הלוביסטים, ולהבין כי מוסד הנשיאות עומד מחוץ לתחום הקומבינות והדילים

תחזית קודרת לנביאי האפוקליפסה

פאב הבארקי, חיפה, במסגרת "טכניון על הבר" 30.12.2012

Gloomy Forecast for the Prophets of Apocalypse and Bright Forecast for Chemists

March 4, 2013

The human population, doubling every 50 years, creates global problems, including limitations on energy, raw materials, food, water, health, and air. However, the future of humankind seems bright thanks to the even faster growth of human knowledge, doubling every 18 months, and the unpredictability of science. Our global challenges are likely to be met by yet unknown technologies, mostly invented by chemists.

תחזית קודרת לנביאי האפוקליפסה

March 4, 2013

יש להניח כי המין אנושי ישרוד בעולם הזה עוד שנים רבות, במוקדם או במאוחר יבואו על פתרונן כל הבעיות שצוינו לעיל, ולכימיה יהיה כמובן תפקיד מרכזי בפתרונות הללו. הבעיות שמופיעות ברשימה נראות מפחידות, אבל הן אינן הבעיות האמיתיות שלנו. האתגרים הקשים יותר הם הפערים ההולכים ומתרחבים בין החברות האנושיות המתקדמות לבין כל אלו שנשארים מאחור, בין אלו שצועדים בחזית הידע האנושי לבין אלו שנותרים בחשכה של בורות מדעית וטכנולוגית, אמונות טפלות וידע מוטעה. זוהי, במידה רבה, אחריותנו כמדענים לעזור בגישור על פני הפערים הללו, לפחות במדינה שלנו.

Düder Prognose für die Propheten der Apokalypse – heitere Prognose für Chemiker

March 4, 2013

Das Bevölkerungswachstum, welches sich alle 50 Jahre verdoppelt, führt zu globalen Problemen wie Energie-, Rohstoff- und Lebensmittelknappheit. Dennoch erscheint durch das schnelle Wachstum des menschlichen Wissens, das sich alle 18 Monate verdoppelt, und durch die Unvorhersagbarkeit der Wissenschaft die Zukunft der Menschheit heller. Unsere globalen Herausforderungen werden wahrscheinlich durch bisher noch unbekannten Technologien, meist von Chemikern entwickelt, gelöst werden.

Text.

Text.

Pronóstico brillante para los químicos y sombrío para los profetas del Apocalipsis

June 2013

La población humana se duplica cada 50 años creando problemas globales, como las limitaciones de energía, materias primas, alimentos y agua, y afectando a la salud y a la calidad del aire. Sin embargo, el futuro de la humanidad parece luminoso gracias al crecimiento todavía más rápido del conocimiento humano, que se dobla cada 18 meses, y a la imprevisibilidad de la ciencia. Probablemente, los retos de nuestro mundo serán resueltos por tecnologías aún desconocidas, la mayoría inventadas por los químicos. Es la tesis que desarrolla Ehud Keinan en este artículo publicado en la edición internacional de la revista Angewandte Chemie y que, por su enorme interés, reproducimos en estas páginas.

Curious George

October 28, 2007 Interview with Judy Siegel-Itzkovich, The Jerusalem Post

Keinan noted that the symposium reflected “the rapidly growing activity at the interfaces between the molecular life sciences and the engineering disciplines. This trend is manifested by two intellectual paradigms. One aims at new biological/biomedical functions and structures by modification and re-design of the natural systems. The second paradigm targets new materials and processes in non-biological environments. In recent years, this interdisciplinary activity has created new strategies in drug discovery and innovative biomedical devices, and new materials, including nano-materials, catalysts, electronic, magnetic and photonic devices, molecular machines and molecular computing devices.”

חי, צומח, מחשב

September 17, 2013 - כלכליסט

מולקולות שפתרו בעיה מתמטית בתוך מבחנה, מקטע דנ"א שמגבה ספרייה דיגיטלית, מסך גרפי שעשוי ממולקולות וחיידק מתוכנת שישמיד תאים סרטניים לפי פקודה: מוסף כלכליסט שמע מחלוצי המחשוב הביולוגי איך עולמות הרפואה והתעשייה ישתנו בעקבות המהפכה הדרמטית והמוזרה ביותר של המאה ה־21

רכבת ישראל תעבור בטיילת של תל אביב

November 3, 2013 - YNET

תודו שהחסרתם פעימה מהכותרת הדמיונית הזו, אבל חלום הבלהות הזה הוא מציאות עבור תושבי חיפה. האם זו גזירת גורל? ההיגיון מחייב לחשוב אחרת.

Please reload

bottom of page